همه ما با ویبره یا لرزش وسایل الکتریکی مانند تلفن همراه آشنا هستیم. از این تکنولوژی معمولا در دستگاههای صنعتی هم استفاده میشود. در این دستگاهها از یک ویبراتور لرزاننده برای ایجاد ارتعاش استفاده میکنند که به نام موتور ویبره یا موتور ویبراتور شناخته میشوند. این دستگاهها در بخشها و صنایع مختلف مانند صنایع غذایی، شیمیایی و بهداشتی، معدنی و ... استفاده میشود. در این صفحه تعریف کاملی از موتور ویبره، انواع، مشخصات فنی، قیمت و خرید این وسیله ارائه شده است.
موتور ویبره چیست؟
موتور ویبره که به آن موتور ویبراتور هم گفته میشود، یک وسیله الکترومکانیکی است و به کمک موتوری که انرژی خود را از منبع تغذیه DC میگیرد، نیروی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل میکند. این دستگاه از چندین بخش یا قطعه مختلف مانند روتور، استاتور، کموتاتور، آرمیچر، کلاف و لنگ ساخته شده است. این وسیله الکترومیکانیکی در صنعت کاربرد بسیار زیادی دارد. از کاربردهای ویبره بدنه که باعث ضربه و لرزش در مکانها و قطعات میشود، عبارتاند از:
- تمیز کردن غلات: از دستگاه بوجاری جهت تمیز کردن انواع غلات استفاده میشود. ویبراتور در این دستگاه با ایجاد لرزش به حذف سنگها از داخل غلات کمک میکند. همچنین از این وسیله در سایر بخشهای صنایع غذایی نیز استفاده میشود.
- فرآوری شن و ماسه: جهت خشک کردن و بالا بردن کیفیت شن و ماسه، از موتور ویبراتور استفاده میشود. البته ویبراتور در مراحل فرآوری شن و ماسه برای آبیگیری ماسهها هم کاربرد دارد.
- تولید موزاییک: در زمان تولید موزاییک، در داخل آن حبابهایی ایجاد خواهد شد، در این شرایط استفاده از ویبراتور برای حذف این حبابها بهترین راهکار است. معمولا با این کار، کیفیت موزاییک تولیدی هم بالاتر خواهد رفت.
- تولید بتن: یکی دیگر از کاربردهای ویبراتور، استفاده از آن برای حبابگیری در قالب بتن است. در واقع ویبره بدنه باعث از بین رفتن حباب ایجاد شده در داخل بتن میشود و در نهایت یک محصول باکیفیت با سطحی صاف را تحویل خواهد داد.
- میزهای ارتعاشی: این نوع میزها از نظر ظاهری شبیه میزهای صنعتی هستند؛ اما با این تفاوت که در میزهای ارتعاشی یک ویبره بدنه وجود دارد که باعث ایجاد ارتعاش در این میزها میشود. معمولا این میزها را برای تولید قطعات بتنی و سنگهای مصنوعی استفاده میکنند.
انواع موتور ویبره
موتور ویبره انواع مختلفی دارد و معمولا آن را از چند جنبه مختلف دستهبندی میکنند. در حالت اول آن را بر اساس شکل ظاهری به دو نوع زیر تقسیم میکنند:
پایهدار: این موتور معمولا به وسیله چهار، شش یا هشت پیچ روی صفحههای فلزی در دستگاههایی مانند الک صنعتی، سرند، میز ویبره، دستگاه بچینگ و ... استفاده میشود. شکل ظاهری موتور ویبراتور، شبیه به الکتروموتور است؛ اما با این تفاوت که در این نوع موتور، در اثر چرخش، ضربه به ماشین یا صفحه وارد خواهد شد. برای ساخت موتور ویبره از قدرت، سرعت، توان و همچنین ابعاد مختلفی استفاده میکنند. شاید بتوان گفت که حدود 80 درصد از موتورهایی که در صنعت ایران استفاده میشود، از این نوع هستند. نوع کوچک این نوع موتور، ویبراتور میکرو یا ویبره بدنه کوچک نام دارد و قیمت موتور ویبره کوچک از انواع بزرگتر، بیشتر است.
بدنه فلنجی: مکانیسم ساخت این نوع موتور هم شبیه مدل پایهدار است با این تفاوت که در شکل پوسته با هم تفاوت دارند. در موتور فالنجی، دستگاه دارای یک فلنج است و تنها یک سر آن به دستگاه وصل خواهد شد.
دستهبندی دیگری که برای موتور ویبراتور وجود دارد، منبع تغذیه آنها است. در این حالت، موتور را به دو نوع برقی و بادی تقسیم میکنند.
برقی: ویبره بدنه برقی، قدرت بسیار زیادی دارد و از آن در بخشهای مختلف صنعتی استفاده میشود. این نوع به دو صورت موتور ویبراتور تکفاز و سهفاز عرضه میشود که هر کدام از آنها سرعت چرخش خود را دارند. موتور ویبراتور برقی در دورهای 750، 1000، 1500 و 300 با قدرت ضربه 10 الی 10000 کیلوگرم تولید میشود. نحوه استفاده از این نوع موتور بسیار سادهتر است به همین دلیل در صنایع از آن بیشتر استفاده میشود.
موتور ویبره بادی: اگرچه این دستگاه بهدلیل هزینههای بالای نگهداری، برای خریداران در اولویت قرار ندارد؛ اما اگر به هر دلیلی امکان استفاده از موتور نوع برقی نباشید، میتوان از موتور ویبره بادی استفاده کنید. بهعنوان مثال، در بعضی از صنایع خطر آتشسوزی و برقیگرفتگی وجود دارد، بههمین دلیل نمیتوان از ویبره برقی استفاده کرد؛ پس استفاده از نوع بادی مناسبتر است.
خرید موتور ویبره
با توجه به اهمیت ویبراتور، صنایع مختلفی از آن استفاده میکنند. معمولا مراکز مختلفی اقدام به فروش موتور ویبره میکنند؛ اما بهعنوان اولین نکته در مورد خرید این وسیله الکتریکی که باید در نظر داشته باشید، خرید از یک مرکز معتبر است. علاوهبر این نکته باید موارد زیر را هم بررسی کنید:
به نیروی گریز از مرکز توجه داشته باشید: نیروی گریز از مرکز ویبراتور باید شرایط مناسبی را برای انجام کار داشته باشد؛ لذا یکی از مهمترین نکاتی که باید در زمان خرید به آن توجه کنید، همین نیروی گریز از مرکز است.
به توان و سرعت آن توجه کنید: در زمان خرید این موتور، باید به توان و سرعت آن توجه داشته باشید. در واقع در یک موتور ویبراتور هرچقدر توان موتور افزایشی باشد به موازات آن سرعت و همچنین میزان ضربه بیشتر خواهد شد.
آمپراژ آن را در نظر بگیرید: در این موتور باید آمپراژ مصرفی دستگاه پایین باشد؛ چراکه روی کیفیت کار دستگاه تاثیر مستقیم دارد.
دستگاه گارانتی داشته باشد: یکی از دلایل خرید موتور از یک شرکت معتبر، ارائه گارانتی با دستگاه است. پس در زمان خرید حتما گارانتی آن را در نظر بگیرید و در مورد آن از فروشنده سوال کنید.
برای بسیاری از افراد قیمت موتور هم حائز اهمیت است. اما شما نباید کیفیت را فدای قیمت کرد؛ چراکه در هنگام خرید این وسیله، باید مدلی را انتخاب کرد که واقعا بتواند نیازهای شما را برآورده کند. احتمالا در بازار، موتورهای ارزان و حتی بسیار گران قیمت را مشاهده کرد؛ اما همیشه در زمان خرید، نیاز خودتان را در نظر بگیرید، سپس خرید را نهایی کنید.
معمولا موتور ویبراتور در دو شرایط نو و دسته دوم به فروش میرسد. قطعا قیمت موتور ویبره دست دوم نسبت به موتور نو کمتر است. البته موتورها دارای دو نوع تکفاز و سهفاز هستند. موتور تکفاز به دلیل اینکه فقط یک فاز دارد مصرف برق آن نسبت به نوع سه فاز بیشتر است؛ اما بر اساس آمارها، مصرف برق موتور ویبره سهفاز حدود یک سوم مدل تکفاز است. پس باید این شرایط باید این انتظار را هم داشته باشید که قیمت موتور ویبره تک فاز نسبت به نوع سهفاز کمتر است.
مشخصات فنی موتور ویبراتور
همانطور که تا کنون متوجه شدید، از موتور ویبراتور در صنایعی که به ضربه، ارتعاش و لرزش نیاز است، استفاده میشود. میزان ارتعاش به خروجی مورد نظر بستگی دارد و میتواند در ابعاد بزرگ، سنگین، کوچک و سبک انجام شود. در این دستگاه، وزنهای با نسبت چگالی بالا روی محور آن نصب خواهد شد که این وزنه حدود 25 تا 50 درجه از 360 درجه محور را پر میکند. پس از به حرکت افتادن موتور، مرکز ثقل منتقل میشود و در نتیجه باعث ارتعاش و لرزش کلی دستگاه خواهد شد.
معمولا موتور ویبراتور بر اساس مقدار دور به سه نوع 1000، 1500 و 3000 دور تقسیم میشود. نوع 1000 دور، قدرت ارتعاش بالا و فرکانس کم دارد. در این شرایط موتور دارای تعداد ضربات کمتر و همچنین شدت ضربه بیشتر است. موتورهای ویبره 1500 دور کاربرد بیشتری نسبت به نوع 1000 دور دارند و همچنین دارای لرزش بیشتر و ریزتری هستند. یکی از کاربردهای این نوع موتور استفاده از آن در سرند است. ارتعاشات موتور 3000 دور، ریزتر خواهد بود. در واقع قدرت ارتعاش در این نوع از دو مدل قبلی کمتر است.
قیمت موتور ویبره دست دوم
جهت خرید موتور ویبره دست دوم باید دقت بیشتری داشته باشید. در حالت کلی برای خرید این نوع موتور باید یک بازرسی بصری کلی روی آن انجام دهید؛ چراکه هر گونه ترک، فرورفتگی و زنگزدگی میتواند بهصورت مستقیم روی عملکرد موتور تاثیر داشته باشد. همچنین قبل از خرید ویبراتور دست دوم، حتما ترکخوردگی پایهها را بررسی کنید؛ چراکه کنترل نکردن پایهها روی عملکرد نهایی موتور تاثیر منفی میگذارد. قبل از اینکه خرید خودتان را نهایی کنید، حتما یک بار آن را تست کنید تا از عملکرد آن مطمئن شوید. همچنین برای اینکه از اتصالات برقی آن اطمینان داشته باشید، میتوانید جعبه آن را باز کنید و با اهم متر، ترمینال برق را تست کنید.
یکی از فروشگاههای معتبر برای خرید این محصول، گروه صنعتی پاسارگاد نوین و از تامینکنندگان اصلی تجهیزات صنعتی در داخل کشور است. یکی از محصولات قابل عرضه توسط گروه پاسارگاد نوین، انواع موتور ویبراتور بهصورت نو و دست دوم است. کلیه تجهیزاتی که توسط تیم پاسارگاد عرضه میشود از بهترین برندها بهحساب میآیند و شما با خیال راحت میتوانید نسب به خرید آن اقدام کنید. اگر شما هم قصد خرید هر کدام از انواع موتور ویبراتور را دارید، همین حالا با ما تماس بگیرید تا محصول شما در اسرعوقت آماده و ارسال شود.