پمپ بتن زمینی دستگاهی است که برای حمل بتن و مصالح مورد نیاز برای پروژه های عمرانی در فواصل زیاد مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه پمپ های بتن زمینی نقش مهمی در صنعت راه و شهر سازی ایفا می کنند. بدون دسترسی به چنین ماشین هایی نمی توان عملیات ساخت و ساز را در مدت زمان کوتاه و کیفیت بالا به انجام رساند.
پس از اینکه بتن در محل پروژه آماده میشود، باید آن را به محل بتنریزی انتقال داد. اگر مرحله انتقال به درستی انجام نشود، در اصطلاح بتن دوفاز خواهد شد و در نتیجه روی عملکرد آن تاثیر منفی دارد. بهترین دستگاه برای انتقال بتن به محل بتنریزی پمپ بتن زمینی یا انواع دیگر آن است. این نوع پمپ به کمک لولههای انتقالی که به آن وصل میشود، بتن را به محل دقیق انتقال میدهد.
در این مقاله قصد داریم در مورد انواع پمپ بتن زمینی و کاربردها و مزیت های آن ها توضیحاتی به شما مخاطبین عزیز ارائه کنیم. پس اگر می خواهید اطلاعات خود را در مورد این موضوع افزایش دهید، حتما تا پایان مقاله همراه ما باشید.
پمپ بتن زمینی چیست؟
در ابتدای مقاله و پیش از هر چیز بهتر است پمپ بتن زمینی را به شما معرفی کنیم. همان طور که گفتیم، پمپ های بتن زمینی، ماشین هایی هستند که می توانند مصالح و بتن مورد نیاز برای ساخت راه، ساختمان، پل، سد و... را به محل پروژه منتقل کنند. در بعضی مناطق فاصله پروژه تا محل ساخت بتن طولانی است. در چنین مواردی نمی توان از دستگاه های بچینگ، میکسر بتن و... برای تولید و انتقال همزمان بتن استفاده کرد. به همین دلیل باید دستگاهی دیگر مورد استفاده قرار گیرد. در این موارد بهترین راه استفاده از دستگاه های پمپ بتن زمینی است.
پمپ بتن زمینی جهت پمپاژ و انتقال بتن های مایع در فاصله های طولانی مورد استفاده قرار می گیرد. این پمپ ها دارای دو چرخ هستند که به وسیله یدک کش، یا به صورت خود کششی به محل مورد نظر منتقل می شوند. با استفاده از این پمپ های بتن می توان بتن را به صورت مستقیم به محل پروژه منتقل کرد.
انواع پمپ بتن
پمپ بتن را از جنبههای مختلف مانند تقسیم تجهیزات مورد استفاده، مکانیزم عملکرد، منبع تغذیه و حتی قابلیت تحرک دستهبندی میکنند. بر این اساس، این دستگاه بر مبنای تجهیزات مورد استفاده به دو دسته هوایی و زمینی تقسیم میشود:
- پمپ بتن هوایی: پمپ بتن هوایی که به آن پمپ بتن دکل یا پمپ بوم هم گفته میشود، یکی از انواع پمپها است که جهت انتقال بتن در پروژههای بزرگ استفاده میشود. در این نوع دستگاه، تجهیزات روی یک کامیون یا تریلر سوار میشوند. سپس انتقال بتن از طریق لولههایی در نظر گرفته شده روی چند بازوی متحرک انجام میشود.
- پمپ بتن زمینی: به این دستگاه، پمپ خطی نیز گفته میشود و بسیار کاربردی است. این نوع پمپ بتن ریزی معمولا به صورت سوار روی کامیون، تریلر یا مجزا وجود دارد. در این دستگاه برای انتقال بتن چند نوع لوله فولادی و پلاستیکی بهصورت دستی از خود دستگاه به محل پروژه نصب خواهد شد.
یکی دیگر از دستهبندیهایی که برای پمپ بتن وجود دارد، تقسیم آن بر اساس مکانیزم عملکرد است. در این حالت پمپ بتن به دو نوع زیر تقسیم خواهد شد:
- پمپ بتن پیستونی: پمپ پیستونی یکی از انواع متداول پمپ بتن است که در بازار وجود دارد. این نوع دستگاه از چند بخش مختلف شامل سوپاپ ورودی، سوپاپ خروجی، سیلندر و پیستون تشکیل شده است. در پمپ پیستونی بعد از اینکه بتن تازه وارد قیف شد، یکی از پیستونها مخلوط را به داخل سیلندر میکشد و سپس در ادامه بتنی که در داخل پمپ وجود دارد به سمت لوله تخلیه فشار داده میشود.
- پمپ بتن پریستالتیک یا شلنگی: این نوع پمپ برای انتقال بتن در حجم کم مناسب خواهد بود. پمپ شلنگی بسیار کوچک است و جابهجایی آن بسیار راحت خواهد بود. در این نوع پمپ، بعد از اینکه بتن به درون قیف ریخته میشود، تیغههای دوار دستگاه، مخلوط را به درون یک شلنگ انعطافپذیر هدایت میکنند.
- پمپ سانتریفیوژ یا مرکز گریز: این نوع پمپ یکی از متداولترین دستگاهها برای انتقال بتن بهويژه دوغاب است. این دستگاه دارای یک پروانه مرکزی است و عملکرد آن بر اساس انرژی حاصل از این پروانه خواهد بود.
یکی دیگر از دستهبندیهایی که برای پمپ بنزین وجود دارد، تقسیم آن بر اساس منبع تغذیه یا همان منبع انرژی است. در این حالت پمپها به دیزلی و برقی تقسیم میشوند. همچنین بر مبنای تقسیمبندی دیگری که برای این دستگاه وجود دارد، دستگاه را به دو نوع ثابت و متحرک تقسیم میکنند. احتمالا حداقل در یک پروژه این دستگاه یا حداقل عکس پمپ بتن را دیده باشید.
مشخصات فنی پمپ بتن زمینی
یک پمپ بتن زمینی دارای مشخصات فنی است که با اطلاع از آنها درک بهتری جهت انتخاب و خرید پمپ بتن خواهید یافت. مهمترین مشخصات فنی یک دستگاه پمپ بتن عبارتاند از:
- ظرفیت پمپ: شاید مهمترین ویژگی یک پمپ بتن زمینی، ظرفیت آن باشد؛ در واقع ظرفیت مقدار بتنی است که این دستگاه میتواند در واحد زمان انتقال دهد. ظرفیت در پمپ بتنها بر اساس دو واحد لیتر بر دقیقه یا مترمکعب بر ساعت اندازهگیری میشود.
- ارتفاع: هر دستگاه پمپ، بتن را تا ارتفاع خاصی بالا میبرد که به آن ارتفاع آن گفته میشود. معمولا ارتفاع را بر اساس واحد متر بیان میکنند.
- فشار پمپ: هر دستگاهی برای تحویل بتن به مقصد نهایی نیاز به فشار خاصی دارد. هر کدام از انواع پمپ بتن دارای فشار خاصی هستند که آن بر حسب پاسکال یا بار معرفی میکنند.
- برد: معمولا به فاصله افقی و عمودی که پمپ، بتن را انتقال میدهد، برد آن گفته میشود. برد پمپ بتن هم بر اساس واحد متر اندازهگیری میشود.
- قطر خروجی: یکی از مشخصات مهم که روی عملکرد نهایی دستگاه تاثیر مستقیم دارد، قطر خروجی پمپ است. هر چقدر قطر بزرگتر باشد به طبع آن مقدار خروجی نهایی پمپ در واحد زمان بیشتر خواهد بود. قطر خروجی بر حسب میلیمتر بیان خواهد شد.
- نوع موتور: پمپهای بتن دارای دو نوع موتور دیزلی و برقی هستند. البته بیشتر دستگاههایی که در بازار وجود دارد، برقی هستند. در شرایطی که به برقی دسترسی نباشد از نوع دیزلی استفاده میکنند. هر کدام از انواع این موتورها دارای ویژگیهای خاص خود هستند.
- وزن پمپ: وزن پمپ بتن هم میتواند از مشخصات فنی این دستگاه باشد. معمولا وزن کل دستگاه شامل خود پمپ، موتور و تجهیزات همراه آن است که بر اساس کیلوگرم بیان میشود.
نحوه استفاده از پمپ بتن زمینی
در این بخش از محتوا قصد داریم نحوه استفاده از پمپ بتن زمینی را مورد بررسی قرار دهیم. همان طور که گفته شد، این پمپ ها به صورت خود کششی یا یدک شدن به وسیله کامیون های بزرگ به پای پروژه منتقل می شوند. پس از انتقال پمپ به محل پروژه، باید لوازم یدکی و قطعات آن نصب شوند. پس از انجام این کار، دستگاه آماده بتن ریزی می شود. بیشتر پمپ های زمینی دارای سوخت دیزلی هستند اما در بعضی موارد دستگاه های برقی نیز تولید شده و مورد استفاده قرار می گیرند. پس از آماده سازی بتن در این دستگاه، بتن مایع به وان پمپ ثابت منتقل می شود و دستگاه آماده بتن ریزی خواهد شد.
نحوه انتخاب پمپ بتن
برای خرید پمپ بتن مانند هر دستگاه دیگر باید فاکتورهای مختلفی را در نظر داشته باشید. در نظر گرفتن این عوامل میتواند به خرید بهتر دستگاه کمک کند. در ادامه به چند فاکتور مهم در زمان خرید این محصول و انواع دیگر آن پرداخته شده است.
- قیمت پمپ بتن: قیمت دستگاه یکی از فاکتورهای مهم برای انتخاب پمپ بتن است. شما باید دستگاهی را خریداری کنید که برای شما صرفه اقتصادی داشته باشد. خرید پمپهایی که نرخ پمپاژ بالایی دارند؛ اما راندمان آنها مناسب نیست، اصلا توصیه نمیشود. باید در نظر داشته باشید که قیمت و عملکردی که شما انتظار دارید، تعادلی برقرار باشد.
- کیفیت ساخت دستگاه: معمولا پمپ بتن زمینی و انواع پمپهای دیگری که در بازار وجود دارند توسط برندهای مختلفی تولید و به بازار عرضه میشوند. هر کدام از این دستگاهها دارای کیفیت خاصی هستند. حتما قبل از خرید دستگاه در مورد برندهای مختلف تحقیق کنید و برای این این کار مشورت با افراد متخصص را در اولویت قرار دهید.
- نیاز و شرایط پروژه: قبل از خرید پمپ باید نیاز و شرایط پروژه را در نظر داشته باشید. معمولا لازم است تا مواردی مانند حجم بتن مورد نیاز، مدت زمان تخلیه بتن، برد مکانیکی و همچنین فشار مورد نیاز را در نظر بگیرید. اگر این نیازها را بسنجید در نهایت میتوانید یک دستگاه باکیفیت و خوب خریداری کنید.
نکات ایمنی در هنگام استفاده از دستگاه پمپ بتن
در هنگام استفاده از هر گونه تجهیزات برقی و ساختمانی باید نکات مختلفی را رعایت کرد. پمپ بتن زمینی هم از این امر مستثنی نیست؛ برای استفاده از این دستگاه نکات مهم زیر را در نظر داشته باشید:
- هنگام استفاده از دستگاه، آن را روی سطح صاف قرار دهید و همچنین استحکام زمین از نظر بارهای تحمل شده بررسی شود.
- قبل از شروع عملیات اصلی، پمپاژ دوغاب انجام شود.
- پس از اتمام کار با پمپ بتن ریزی، لولههای انتقال دستگاه را به دقت تمیز کنید. بهترین روش برای انجام این کار استفاده از توپهای اسفنجی است.
- زمانیکه مخزن خالی است، به هیچ عنوان دستگاه را روشن نکنید؛ چراکه موجب خراب شدن پیستونها میشود.
- از روغن موتور و همچنین فیلتر هوا بهصورت دورهای بازدید کنید.
- در مسیر انتقال بتن از پوشش پلیاتیلن استفاده شود تا از ریختن بتن روی زمین جلوگیری شود.
- قبل از استفاده از دستگاه، سیستم پیستون آن را مورد بازدید قرار دهید؛ چراکه احتمال گیر کردن سنگدانه در داخل آن وجود دارد.
- در زمان شروع به کار دستگاه از حداکثر ضربه استفاده نکنید؛ برای شروع کار از ضربات آرام استفاده کنید.
- زمانیکه لولههای انتقال گرفته میشود، از عمل رفت و برگشت برای تمیز کردن آن استفاده کنید.
- باید مواظب باشید که لوله پمپ نباید تا شود یا درون بتن فرو رود.
- در هنگام استفاده از دستگاه حتما منبع آب به آن نزدیک باشد.
مزیت های استفاده از پمپ های بتن زمینی
استفاده از پمپ بتن زمینی با مزیت های زیادی همراه است. از مهم ترین مزیت های استفاده از این دستگاه می توان به جلوگیری از اتلاف بتن اشاره کرد. این دستگاه با دقت و ظرافت بالایی تولید شده است و حجم دور ریز بتن در آن بسیار کم است. در واقع با استفاده از این دستگاه می توان از بتن به صورت کاملا بهینه استفاده کرد. از دیگر مزیت های استفاده از پمپ های بتن زمینی، می توانیم به کاهش نیروی کار اشاره کنیم. با استفاده از این دستگاه می توانید تعداد نیروی انسانی کار خود را کاهش دهید. این مسئله باعث کاهش هزینه لازم برای استخدام نیروی انسانی نیز خواهد شد.
البته مزیت های استفاده از پمپ بتن زمینی به همین موارد محدود نمی شود. یکی از مهم ترین مزیت های پمپ های زمینی، هزینه استهلاک پایین آن ها است. یعنی با استفاده طولانی مدت از این دستگاه، کمترین میزان استهلاک به آن وارد خواهد شد. بنابراین هزینه نگهداری و تعمیر پمپ زمینی بتن بسیار کم است. به طور کلی خرید این دستگاه برای شما به صرفه خواهد بود. یکی دیگر از مزیت های فوق العاده این ماشین ها، کارکرد آن ها در حجم های بزرگ است. جالب است بدانید این ماشین ها می توانند بتن مورد نیاز برای پروژه هایی با ارتفاع 70 متر و طول 350 متر را به صورت کامل تامین کنند.
چرا باید پمپ بتن زمینی خریداری کنیم؟
بسیاری از افراد تصور می کنند که خرید پمپ های دکلی برای ساخت پروژه های عظیم به صرفه تر است. اما اگر از افراد شاغل در حوزه راه سازی و ساختمان سازی سوال کنید، خرید پمپ بتن زمینی را به شما توصیه می کنند. همان طور که در بخش قبل توضیح دادیم، این دستگاه ها می توانند به راحتی بتن مورد نیاز برای پروژه های عمرانی بزرگ را تامین کنند. از طرف دیگر، قیمت این دستگاه ها نسبت به نمونه های دکلی، بسیار به صرفه است. پس با توجه به مزیت های فوق العاده پمپ های زمینی، حجم کارکرد بالای آن ها و قیمت مقرون به صرفه، بهتر است به جای استفاده از پمپ های دکلی از این انواع پمپ استفاده کنیم.
قیمت پمپ های بتن زمینی چقدر است؟
پمپ بتن زمینی در انواع و ظرفیت های مختلفی تولید می شود. ظرفیت دستگاه، کیفیت ماشین، امکانات موجود در آن و... از مهم ترین عوامل موثر بر قیمت آن به شمار می روند. در واقع نمی توانیم قیمتی ثابت برای پمپ های بتن زمینی به شما معرفی کنیم. چرا که این دستگاه نیز مانند سایر دستگاه های صنعتی دچار افت یا افزایش قیمت می شود. اما به طور کلی عوامل مختلفی در تعیین قیمت آن دخیل هستند. برای مثال نمونه های خارجی و با کیفیت این دستگاه از قیمت بیشتری برخوردارند. از معتبرترین برندهای خارجی تولید کننده موتور این محصول می توان به سام ایتالیا، روستوک آلمان و... اشاره کرد.
کاربرد پمپ بتن زمینی
شما باید با توجه به حجم کاری مورد نیاز خود، یک دستگاه پمپ بتن زمینی مناسب و به صرفه خریداری کنید. البته برای اطمینان از خرید محصول با اصالت، بهتر است حتما به یک شرکت معتبر ارائه کننده محصول مراجعه کنید. در این صورت می توانید محصول مورد نظر خود را با قیمتی به صرفه و ضمانت نامه خریداری نمایید.
موارد کاربرد پمپ بتن زمینی
از پمپ بتن زمینی در موارد مختلفی استفاده می شود. پروژه های ساختمان سازی، برج سازی و... از مهم ترین موارد استفاده از این دستگاه محسوب می شوند. البته این دستگاه در پروژه های دیگری نیز قابل استفاده است. پروژه های راه سازی، تونل سازی، سد سازی، پل سازی و... از دیگر مواردی هستند که با استفاده از این دستگاه در کمترین زمان ممکن به سرانجام می رسند. پس می توان نتیجه گرفت که استفاده از این دستگاه باعث افزایش دقت و سرعت در انجام فعالیت های عمرانی خواهد شد.
خرید پمپ بتن زمینی با کیفیت تضمین شده از پاسارگاد نوین
گروه صنعتی پاسارگاد نوین بهعنوان یکی از تامینکنندگان اصلی تجهیزات صنعتی شناخته میشود. تیم پاسارگاد نوین انواع تجهیزات شامل ماشینآلات ساختمانی، ماشینآلات کشاورزی و ماشینآلات ساخت قطعات بتنی بهصورت صفر و کارکرده را به مشتریان خود عرضه میکند.
یکی از تجهیزاتی که توسط گروه صنعتی پاسارگاد نوین عرضه میشود، پمپ بتن زمینی است. برای خرید هر کدام از انواع پمپ بتن میتوانید از طریق وبسایت شرکت اقدام کنید تا محصول شما در اسرع وقت آماده و ارسال شود. با مراجعه به وبسایت پاسارگاد نوین میتوانید ضمن مقایسه دستگاههای مختلف، فهرست پمپ بتن قیمت روز را مشاهده کنید.
ارسال دستگاه پمپ بتن زمینی به سراسر ایران
کلیه محصولاتی که توسط گروه صنعتی پاسارگاد نوین عرضه میشود، نه تنها به تهران، بلکه به سراسر ایران ارسال میشوند. خرید شهروندان تهرانی در بازه زمانی 2 ساعته تحویل داده میشود؛ اما مشتریان عزیز که از سایر استانها اقدام به خرید میکنند، پمپ بتن آنها حداکثر در طول دو روز به دستشان خواهد رسید.
جمع بندی
در این مقاله ابتدا در مورد پمپ بتن زمینی توضیحاتی ارائه دادیم. کلیات کار و هدف استفاده از دستگاه را مورد بررسی قرار دادیم. سپس در مورد نحوه کارکرد این دستگاه توضیحاتی به شما ارائه کردیم. در ادامه نیز مزیت های استفاده از پمپ های بتن زمینی را به شما مخاطبان عزیز معرفی نمودیم. در بخش بعدی محتوا، در مورد قیمت دستگاه و عوامل موثر بر آن توضیح دادیم. همچنین به شما توصیه کردیم که برای خرید این محصول حتما به مراجع معتبر و قانونی مراجعه کنید. در این بخش به مزیت های خرید این محصول نیز اشاره نمودیم. در بخش پایانی مقاله نیز کاربردهای پمپ بتن زمینی را برای شما مخاطبین عزیز شرح دادیم. امید است اطلاعاتی که در این مقاله ارائه شد، زمینه لازم برای آشنایی شما مخاطبان عزیز با پمپ بتن زمینی و کاربردهای آن را فراهم کرده باشد.